Ilgalaikė ar trumpalaikė nuoma Ispanijoje: Mokesčiai, privalumai ir trūkumai

Ar turite negyvenamą turtą Ispanijoje ir svarstote jį išnuomoti? Tačiau kyla klausimas: ar verčiau sudaryti trumpalaikę, ar ilgalaikę nuomos sutartį?

Kas geriau? Priklauso nuo jūsų tikslų

Sprendimas dėl nuomos trukmės priklauso nuo to, ar patys planuojate naudotis turtu tam tikru metu. Jei ne, verta įvertinti skirtumus tarp trumpalaikių ir ilgalaikių nuomos sutarčių.

Be trukmės, skiriasi ir įstatymai, reglamentuojantys kiekvieną situaciją, taip pat mokesčiai.

Ilgalaikė nuoma: stabilumas ir apsaugos

Ilgalaikė nuoma reglamentuojama Miesto nuomos įstatymu (LAU), kurio tikslas – suteikti šeimoms nuolatinį ir neterminuotą būstą.

Nuomos mokestį galite atnaujinti kiekvienais metais, atsižvelgdami į kainų indeksą arba tuo metu galiojančius teisės aktus. Pavyzdžiui, 2024 m. yra nustatyta 3 % kainų lubų riba. Tai reiškia, kad galiojančių sutarčių nuomos kainos negalėsite padidinti daugiau kaip 3 %. Tačiau ši riba netaikoma naujoms nuomos sutartims, sudarytoms po 2019 m.

Minimalus ilgalaikės sutarties terminas yra 5 metai, tačiau jūsų nuomininkai gali išsikelti bet kada po 6 mėnesių, jei apie tai praneš likus 30 dienų.

Jei nuspręsite, kad turtas reikalingas jums patiems, turite palaukti, kol praeis vieneri metai nuo sutarties sudarymo datos, ir tada pranešti nuomininkams prieš du mėnesius išsikelti iš nuomojamo būsto.

Kita vertus, jei turtą nuspręsite parduoti, nuomininkas turi teisę pasilikti iki trijų mėnesių arba iki tol, kol turtas bus parduotas.

Trumpalaikė nuoma: lankstumas ir didesnė rizika

Trumpalaikė nuoma Ispanijoje vadinama „nuoma ne gyvenamosioms reikmėms“. Tokios sutarties minimalus terminas turi būti 32 dienos, trumpesnės laikomos turistinėmis nuomomis. Turistinėms nuomoms taikomos visiškai kitokios taisyklės ir teisės aktai, o daugelyje vietų reikalingas ir turistinis leidimas.

Trumpalaikės sutarties negalima sudaryti ilgesniam kaip 11 mėnesių laikotarpiui. Pasibaigus šiam terminui, ji būtų laikoma ilgalaike nuoma, todėl reikėtų sudaryti iki penkerių metų trukmės sutartį.

Nustatant nuomos mokestį už trumpalaikę nuomą yra daugiau lankstumo. Paprastai ji būna didesnė už ilgalaikės nuomos mokestį dėl įvairių veiksnių, pvz., įskaičiuotų baldų, sąskaitų ir interneto ryšio bei nuomos sezono metu.

Verta nepamiršti, kad didelė nuomininkų kaita susijusi su šiek tiek didesne rizika. Jums ar valdymo įmonei taip pat teks labiau įsitraukti.

Mokesčiai: paskaičiuokite ir pasiruoškite

Nuo ilgalaikės nuomos gautos grynosios pajamos turi būti apmokestintos. Tai reiškia, kad reikia sudėti visas bendras metines pajamas ir atimti visas su nuoma susijusias išlaidas. Galima atimti šias išlaidas:

  • Atliekų surinkimo mokestis
  • Nekilnojamojo turto mokestis (IBI)
  • Draudimas, jei nuomininkai nepajėgia sumokėti nuomos mokesčio
  • Namų draudimas
  • Bendrijos išlaidos
  • Hipotekos palūkanos
  • Nekilnojamojo turto komisijos mokestis

Kadangi butas yra nuomininko nuolatinė gyvenamoji vieta, mokesčių inspekcija prieš apmokestinimą taiko 60 % dydžio lengvatą grynosioms pajamoms. Tai reiškia, kad gyventojų pajamų mokesčiu apmokestinamas tik nuo 40 % grynųjų nuomos pajamų sumos.

Šios lengvatos gali būti dar didesnės, jei bus įvykdytos naujojo 2023 m. įvesto būsto įstatymo sąlygos.

Trumpalaikių nuomos sutarčių pajamų deklaravimas

Turi būti deklaruojamos visos pajamos iš trumpalaikių nuomos sutarčių per tą patį mokestinį laikotarpį.

Išlaidos gali būti atimamos kaip ir anksčiau, tačiau jos gali būti skirtingos, pvz., valymo paslaugos tarp nuomininkų arba įskaičiuoti komunaliniai mokesčiai.

Mokestis taip pat mokamas nuo grynųjų pajamų, tačiau netaikoma jokių lengvatų kaip ilgalaikėms nuomos sutartims, nes tai nelaikoma pagrindine nuomininko gyvenamąja vieta.

Tai reiškia, kad mokėsite mokestį nuo 100 % grynųjų pajamų, o ne nuo 40 %, kaip nurodyta aukščiau.

Mokestis taip pat bus taikomas už laiką, kai butas buvo negyvenamas. Ši suma priklausys nuo buto kadastro vertės ir dienų skaičiaus, kai jame nebuvo gyventojų.

Nuomos pajamų deklaravimas kai esate nerezidentas

Jeigu esate Ispanijoje turto turintis ir jį išnuomojantis nerezidentas, mokesčių taisyklės bus šiek tiek kitokios.

Kaip nerezidentas, turite mokėti gyventojų pajamų mokestį nuo Ispanijoje gautų nuomos pajamų, taip pat vietinius turto mokesčius, pvz., atliekų surinkimo mokestį ir IBI.

Jei turtą išnuomosite trumpam, turėsite teikti ketvirtines, o ne tik metines mokesčių deklaracijas. Taip pat bus taikomas mokestis už laikotarpius, kai turtas buvo negyvenamas.

ES piliečiams bus taikomas 19 %, o visiems kitiems – 24 % mokestis.

Labai svarbu nepamiršti, kad jei esate iš ne ES šalies, pvz., Jungtinės Karalystės, JAV ar Kanados, negalėsite atimti jokių išlaidų iš savo nuomos pajamų, todėl mokėsite mokestį nuo visos gautos bendrosios sumos.

Išvados

Atsakymas į klausimą, ar trumpalaikės, ar ilgalaikės nuomos sutartys yra geriau tinkamos nuomotojų poreikiams, visiškai priklauso nuo jūsų situacijos ir pageidavimų.

Ilgalaikės sutartys yra paprastesnės, nes nesikeičia daug nuomininkų ir netenka taip aktyviai dalyvauti. Taip pat galite pasinaudoti įvairiais lengvatomis ir mokesčių pertraukomis.

Iš trumpalaikių nuomos sutarčių galite uždirbti daugiau, tačiau tai reiškia, kad mokėsite ir daugiau mokesčių, negausite jokių lengvatų. Be to, tai užims daugiau jūsų laiko, tačiau tai yra geras pasirinkimas tiems, kurie nori dalį metų savo turtu naudotis patys.

Published on: 2024-02-22T18:45:59.724552+00:00