Ispanijos nacionalinės tapatybės kortelės (DNI) piliečiams gidas

Įgijus Ispanijos pilietybę atsiveria durys ne tik į Ispanijos pasą, bet ir būtina gauti svarbų asmens dokumentą: Documento Nacional de Identidad (DNI). Šiame gide atskleidžiama viskas, ką reikia žinoti apie šį svarbų dokumentą.

Tapus Ispanijos piliečiu, vienas iš pirmųjų žingsnių, kuriuos turėsite atlikti, yra pasigaminti DNI kortelę. Ši kortelė yra būtina įvairiai kasdieninei veiklai ir teisės aktų reikalavimams, įskaitant jos atnaujinimą pasibaigus galiojimo laikui.

Privaloma Ispanijoje gyvenantiems piliečiams

  • DNI kortelė yra privaloma kiekvienam 14 metų ir vyresniam Ispanijos piliečiui, gyvenančiam šalies teritorijoje.
  • Tačiau užsienyje gyvenantys ispanai nuo šio reikalavimo yra atleisti.

Būtina oficialiems pavedimams

Nesvarbu, ar tai susiję su finansinėmis paslaugomis, mokesčių klausimais, ar sveikatos kortelės gavimu, jūsų DNI pateikimas yra standartinė procedūra Ispanijos piliečiams, dalyvaujantiems daugelyje oficialių sandorių.

Palengvina kelionę po Europą

DNI kortelė leidžia Ispanijos piliečiams keliauti po Europos Sąjungą be paso, įskaitant tokias šalis kaip Austrija, Belgija, Kipras ir daugelį kitų, taip pat kai kurias ES nepriklausančias šalis, tokias kaip Albanija, Andora ir Šveicarija.

Atnaujinimo reikalavimai

  • DNI kortelės galiojimas priklauso nuo amžiaus:
    • Iki 5 metų amžiaus: atnaujinama kas dvejus metus.
    • Iki 30 metų: kas penkerius metus.
    • Nuo 30 iki 70 metų: kas dešimt metų.
    • Vyresniems nei 70 metų: DNI tampa nuolatiniu.

Leidžiamas aktyvus atnaujinimas

Turėtojai gali atnaujinti savo DNI likus iki 180 dienų iki jo galiojimo pabaigos.

Adreso pasikeitimas reikalauja atnaujinimo

Pakeitus gyvenamosios vietos adresą, reikia atnaujinti DNI kortelę, o tai padaroma be papildomų išlaidų.

Atnaujinimo mokesčiai

Atnaujinimo dėl praradimo, sugadinimo, vagystės ar pasibaigiančio galiojimo mokestis yra 12 EUR. Mokėjimo būdai: grynieji pinigai, elektroninės priemonės ir vis dažniau - mokėjimo kortelės policijos nuovadose.

Dokumentai atnaujinimui

Norint atnaujinti DNI, reikia pateikti naujausią nuotrauką, esamą DNI ir padrono sertifikatą vietinėje policijos nuovadoje.

Pavogto DNI pranešimas

Apie vagystę nedelsiant praneškite policijai, kad būtų išvengta tapatybės vagystės. Pranešimą galima pateikti policijos nuovadoje arba internetu, tačiau jo galutiniam patvirtinimui reikalingas vizitas asmeniškai. Pranešimas yra labai svarbus tokiose situacijose vykstant atnaujinimo procesui.

Published on: 2024-02-18T18:59:17.457273+00:00