NIE ir TIE Ispanijoje: Kas tai yra ir ką galite su jais daryti?

Ispanijoje dažnai kyla painiava dėl NIE ir TIE. Kai kurie žmonės galvoja, kad tai tas pats, tačiau iš tikrųjų jie labai skiriasi. Išsiaiškinkime, kam kiekvienas iš jų skirtas ir ką galite su jais daryti.

NIE (Número de Identificación de Extranjero), arba užsieniečio identifikavimo numeris, yra specialus numeris, suteikiamas žmonėms iš kitų šalių, kurie nori dirbti, gyventi ar pirkti daiktus Ispanijoje, bet nėra Ispanijos piliečiai. Jis daugiausia skirtas teisiniams reikalams, pavyzdžiui, kai reikia įrodyti, kad Ispanijoje esate tas, kas sakote esąs.

Tačiau vien tai, kad turite NIE, nereiškia, kad gyvenate Ispanijoje mokesčių tikslais. Be to, tai ne tas pats, kas žalioji korta, kurią ES piliečiai gauna Ispanijoje. Toje žaliojoje kortelėje yra NIE numeris, bet tai nėra pats NIE, nors kai kurie žmonės jį supainioja ir mano, kad jis toks yra.

TIE (Tarjeta de Identidad de Extranjero), arba užsieniečio tapatybės kortelė, yra kortelė, rodanti, kad Ispanijoje gyvena ne ES piliečiai. Jei esate ne iš ES ir norite Ispanijoje gyventi ilgiau nei šešis mėnesius, jums reikia šios kortelės. Joje yra jūsų nuotrauka, vardas ir pavardė, kada gimėte, kur gyvenate ir kokį leidimą gyventi turite, pavyzdžiui, ar trumpam, ar ilgesniam laikui. Joje taip pat nurodytas jūsų NIE numeris.

ES piliečiams yra kažkas panašaus į TIE, tačiau tai yra žaliasis sertifikatas (Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión Europea).

Ką galite daryti su NIE

  • Nusipirkti namą arba butą: Norint pirkti nekilnojamąjį turtą, jums reikia NIE. Tai nereiškia, kad gyvenate Ispanijoje; tai tik leidžia jums pirkti daiktus.
  • Pirkti automobilį: Kaip ir perkant namą, jums reikia NIE, kad nusipirktumėte automobilį Ispanijoje.
  • Atidaryti banko sąskaitą: Galite atidaryti banko sąskaitą su savo NIE, nesvarbu, ar čia tik lankotės, ar gyvenate.
  • Apmokėti sąskaitas: Jei turite namą Ispanijoje, jums reikia NIE, kad galėtumėte nustatyti ir apmokėti vandens, elektros ir kitas sąskaitas.
  • Pradėti verslą: Jei norite pradėti savo verslą Ispanijoje, jums reikia NIE.
  • Mokėti mokesčius: Naudokite NIE mokesčiams Ispanijoje mokėti. Tai numeris, kurį įrašote į mokesčių formas.
  • Kreipkitės ne iš Ispanijos: Galite gauti savo NIE per Ispanijos konsulatą savo šalyje, kad atvykę į Ispaniją turėtumėte jį paruoštą.

Ką galite daryti su TIE

  • Grįžkite į Ispaniją: Jei išvykstate ir grįžtate, TIE parodymas pasienyje padės įrodyti, kad gyvenate Ispanijoje.
  • Parodykite, kad gyvenate Ispanijoje: Jei policija ar kiti pareigūnai paprašys, galėsite parodyti TIE ir įrodyti, kad turite teisę čia gyventi.
  • Įsidarbinti: Jei norite dirbti Ispanijoje ir esate ne iš ES valstybės narės, įmonės paprašys parodyti TIE.
  • Kreipkitės atvykę: TIE galite gauti tik atvykę į Ispaniją. Per 30 dienų nuo atvykimo čia nuvykstate į vietinę įstaigą, kad ją gautumėte.
  • Užsiregistruokite socialinės apsaugos sistemoje: Tačiau norint naudotis Ispanijos sveikatos priežiūros ir kitomis viešosiomis paslaugomis, jums reikės TIE.

Taigi, NIE ir TIE Ispanijoje svarbūs dėl skirtingų priežasčių. NIE daugiausia naudojamas teisiniams reikalams ir daiktams pirkti, o TIE - norint parodyti, kad gyvenate Ispanijoje, jei esate ne iš ES.

Published on: 2024-02-05T09:35:48.073765+00:00